flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Збори працівників суду по підсумках роботи суду за 2013 рік

30 січня 2014, 15:58

Збори   працівників суду по підсумках роботи суду за 2013 рік                                                      17.01.2014 р

                   ДОПОВІДАЄ – керівник апарату суду Живиця І.М.

 

Загальне діловодство

     У Баришівському районному суді  Київської області організація діловодства в 2013 році здійснювалась відповідно до Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді,  затвердженої наказом ДСА України № 68 від 27.06.2006 року із послідуючими змінами та доповненнями.

     Діловодство суду ведеться державною мовою. Організацію діловодства в суді забезпечує керівник апарату суду.

     Канцелярія суду здійснює прийом документів що надходять до суду, щоденно протягом робочого часу і організовує роботу відповідно до Положення про канцелярію Баришівського районного суду Київської області, затвердженого наказом керівника апарату суду № 56 від 29 жовтня 2010 року. Відповідальність щодо своєчасного та належного виконання функцій, закріплених у Положенні, покладено на старшого секретаря суду Шестопал Т.М.

     Номенклатура справ Баришівського районного суду на  2013 рік розроблена відповідно до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом  Міністерства юстиції України № 575/5 від 12.04.2012 року, схвалена протоколом ЕК суду №05  від 20.12.2012 року.

     Всі наряди на 2013 рік в суді заведені відповідно до затвердженої номенклатури справ на рік.

     Журнал вхідної та вихідної кореспонденції в районному суді та контрольні журнали судових справ та матеріалів, переданих для розгляду суддями,заведені відповідно до штатної кількості суддів, ведуться належним чином. Записи в журналах здійснюються в міру передавання справ і матеріалів.

     Вхідна та вихідна кореспонденція в районному суді реєструється в автоматизованій системі документообігу суду, відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду,  затвердженого рішенням Ради суддів України № 30 від 26.11.2010 року зі змінами і доповненнями. Усі документи що надходять до суду, реєструються за допомогою комп»ютерної програми Д-3.  В картки вноситься вся необхідна інформація, яка роздруковується на протязі року, підшивається в кінці року для здачі в архів. Після електронної реєстрації усі судові справи та матеріали що надійшли до суду розглядаються в порядку кримінального, цивільного чи адміністративного судочинства, реєструються у відповідних обліково-статистичних картках та алфавітних покажчиках.

         На виконання закону України «Про доступ до судових рішень» всі судові рішення відправляються до Єдиного державного реєстру судових рішень.

     Для забезпечення права громадян на доступ до правосуддя, гарантування права на судовий захист та сприяння впровадження міжнародних стандартів у цій сфері  Баришівським районним судом проведено слідуючі заходи:

-          На веб сайті Судова влада,  Баришівський  районний суд, розміщена інформація про районний суд, його адресу, телефони, електронну адресу, графік роботи, керівництво суду, правила внутрішнього трудового розпорядку роботи суду, положення про апарат суду,  порядок звернення та організація роботи канцелярії та архіву суду,  інформація по СМС повідомленнях,  Електронному суді» та інша інформація

-           

-          В приміщенні суду на першому поверсі на інформаційних стендах розміщена інформація про надходження апеляційних скарг, Правила внутрішнього трудового розпорядку роботи суду, реквізити про сплату судового збору при подачі позовних заяв до суду та інформація про розгляд судових справ районним судом та інше

-           

-           У приміщенні суду на стенді також розміщена інформація стосовно  порядку сплати судового збору та ставки судового збору при подачі позовних заяв, заяв, матеріалів до суду, рахунки та розцінки сплати судового збору при подачі апеляційних скарг  по всіх категоріях справ,  інформація по депозитному рахунку Баришівського районного суду.  Також на стенді розміщений Порядок звернення та організація роботи канцелярії та архіву суду. Закону України «Про звернення громадян», Інструкція про Порядок відшкодування витрат на копіювання або друк документів, які надаються запитувачам інформації по Баришівському районному суду Київської області. Також розміщена інформація по Електронному суду.

-           

-          - з метою  забезпечення належного оформлення позовних заяв, заяв, клопотань в суді розроблені відповідні зразки процесуальних документів, які розміщені на  стенді першого поверху, що дає можливість всім громадянам ознайомитись з даними документами.  Також розміщений зразок заяви стосовно направлення судових повісток СМС повідомленнями.

-          В 2013 році було направлено 272  СМС повістки. Всі СМС повістки були направлені по цивільних справах. Направлення СМС повісток в порядку кримінального судочинства не було.

-           З метою інформування про районний суд, його роботу, функціональні обов»язки, особливості проходження судових документів було заплановано та проведено День відкритих дверей з запрошенням учнів загальноосвітніх шкіл Баришівки та всіх бажаючих громадян.

 

-          З метою забезпечення відправлення правосуддя в режимі відео конференції в суді наявний відеоконференцзал з відповідною апаратурою.

           В 2013 році розгляд справ в режимі відео конференції не проводився.

    

     Планування роботи суду

     Планування роботи Баришівського районного суду Київської області проводиться  щопіврічно. Плани роботи суду передбачені номенклатурою та зберігаються у відповідному наряді. З метою профілактики в Баришівському районному суді  організації запобігання  і протидії корупції керівником апарату суду   призначено відповідальною особою за додержанням працівниками апарату суду вимог антикорупційного законодавства – заступника керівника апарату Коваленко О.В.

     Для обговорення нагальних питань з організації роботи Баришівського районного суду Київської області головою суду та керівником апарату суду проводяться оперативні наради як з працівниками апарату суду так і з суддями, проводяться також збори суддів.

Протягом 2013  було проведено -6

34 оперативні наради  - з них 17 протоколів зборів суддів

Звернення громадян

     Організація роботи суду по зверненням громадян в районному суді ведеться відповідно до вимог чинного законодавства, а саме: Законом України «Про звернення громадян». Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об»єднаннях громадян на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації».

      Відповідно до вимог інструкції з діловодства всі пропозиції /зауваження/, заяви /клопотання/, скарги що не підлягають розгляду в порядку кримінального, цивільного чи адміністративного  судочинства, реєструються в журналі вхідної кореспонденції за  індексом першої літери прізвища заявника.

     В Баришівському районному суді реєстрація таких документів відбувається в журнальній формі., до якого приєднуються матеріали відповідно до хронологічного порядку.

     Журнал реєстрації звернень громадян,  прошитий, пронумерований, скріплений  гербовою печаткою суду.

     На протязі 2013 року скарг на неправомірні дії  працівників апарату не було. Дуже приємно отримувати листи подяки наприклад: адвокат Соколов Вячеслав Вікторович подякував за приємне враження від нашого відношення до місця роботи і т.д.

Кадрова робота

     Обов»язки з організації роботи з кадрами в Баришівському районному суді відповідно до посадової інструкції покладені на заступника керівника апарату Коваленко О.В.

     Відповідно до штатного розпису, затвердженого начальником територіального управління Державної судової адміністрації України в  Київській області на 2013 рік в Баришівському районному суді затверджено 23 штатних одиниці з них 4 судді, 16 державні службовці, 1 службовець, 2 – інші працівники.

Станом на 01.01.2014 року є вакантна посада судового розпорядника.

    Із фактичної кількості працівників апарату суду /без врахування суддів,службовців/ повну вищу юридичну освіту мають –8  осіб, неповну та базову вищу освіту юридичну  – 2 особи,  1 - економічна , 5 осіб мають середню освіту.

        Станом на 01.01.2014 року продовжують здобувати освіту у вищих навчальних закладах 5 осіб.  

     Особові справи суддів та працівників апарату суду ведуться спільно відповідно до Методичних рекомендацій щодо ведення обліку кадрів і кадрового діловодства в місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції та Порядку ведення особових справ державних службовців в органах виконавчої влади. Затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 371 від 25.05.1998, далі Порядок ведення особових справ державних службовців.

     Особові справи працівників суду підшиваються в обкладинки відповідного зразка, формуються та реєструються в книзі обліку руху особових справ не пізніше тижневого терміну з дня призначення особи на посаду або зарахування до штату суду. Усі документи в особовій справі підшиваються відповідно до Порядку ведення особових справ державних службовців, точно за датами та нумеруються наскрізною  нумерацією.

     Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 199 від 28.02.2001 «Про затвердження Положення про формування кадрового резерву  для державної служби» в Баришівському районному суді затверджений у грудні 2012 року список кадрового резерву на 2013 рік.

     На виконання вимог Закону України «про державну службу» та Порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 169 від 15.02.2002 року в Баришівському районному суді створена конкурсна комісія головою якої є Коваленко О.В., іспит проводиться  відповідно до затвердженого наказом керівника апарату суду «Порядку проведення іспиту кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців». Перелік питань та екзаменаційні білети відповідають вимогам Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 169 від 15.02.2002 року.

     Призначаючи працівників на посади державних службовців, в суді дотримуються вимог статті 11 Закону України «Про засади запобігання і протидії  корупції» та Указу Указу Президента України № 33/2012 від 25.01.2012 року із змінами № 333/2012 від 18.05.2012 щодо спеціальної перевірки відомостей стосовно осіб, які претендують на зайняття посад пов»язаних із виконанням функцій держави.

     Присвоєння рангів та встановлення надбавок за вислугу років державним службовцям апарату суду, проводяться у відповідності до Закону України «Про державну службу». Відповідною за кадрову роботу постійно контролюється час присвоєння рангів державного службовця та встановлення надбавок за вислугу років державним службовцям суду.

В 2013 році присвоєно черговий ранг Пухир С.Б.

     Під час обчислення стажу державної служби відповідальна особа керується постановою Кабінету Міністрів України № 238 від 03.05.1994 року із змінами та доповненнями, а саме: розмір надбавки за вислугу років змінюється з дня набуття права на підвищення. Ранги державним службовцям апарату суду присвоюються за поданням .

     В суді була проведена атестація державних службовців. На виконання постанови Кабінету Міністрів України № 1922 від 28.12.2000 в суді  створена атестаційна комісія, яка затверджена наказом керівника апарату суду.  Атестація державних службовців була проведена відносно 14 державних службовців, атестаційні листи та характеристики знаходяться в особових справах працівників. Які проходили атестацію. Відповідно до рішення атестаційної комісії 14 державних службовців, які проходили атестацію відповідають займаній посаді.

     В Баришівському районному суді в 2013 році була проведена щорічна оцінка виконання  державними службовцями  покладених на них обов»язків і завдань затвердженого наказом Головного управління державної служби України «№ 122 від 31.10.2003.

     З метою визначення черговості надання щорічних відпусток суддям та працівникам апарату суду складено  та затверджено графік відпусток.

     На виконання листа Управління державної служби Головдержслужби України в Київській області № 94/0324 від 24.03.2006 в суді запроваджена комп»стерна  система Картка/ЄДКС Кадри, яка ведеться належним чином.

    В Баришівському районному суді виконуються вимоги антикорупційного законодавства, відсутні факти адміністративного провадження в справах про корупційні діяння або інші правопорушення  пов»язані з корупцією. Державні службовці суду доходи за 2012 рік задекларували. Декларації про доходи підшиті в особових справах працівників суду.

     Таким чином порушення вимог статті 13 Закону України Про державну службу з боку державних службовців Баришівського районного суду Київської області не виявлено.

Доступ до публічної інформації

     Право на інформаційні запити від фізичних, юридичних осіб та об»єднань громадян без статусу юридичної особи передбачено Законом України «Про доступ до публічної інформації».

     Положення про порядок організації доступу до публічної інформації Баришівського районного суду Київської області затверджено  наказом  голови суду № 18 від 03 червня 2011 року. Відповідальним за організацію доступу до публічної інформації, що знаходиться у володінні суду покладено на консультанта Гордієнко Т.Б.

     У 2013 році до Баришівського районного суду Київської області надійшло 29  інформаційних запитів.

Первинний облік та статистична звітність

    Облік кримінальних справ та відображення їх у звіті за формами № 1  №1-оп, 1Л, 1-1,  Облік кримінальних справ у суді здійснюється відповідно до Інструкції.

     Матеріали кримінального провадження та матеріали,що підлягають розгляду у порядку кримінального судочинства

-          Реєструються у відповідних  обліково статистичних картках та алфавітних показчиках

-          -номери присвоюються вірно

-          Справи, які знаходилися в залишку з 2012 року перереєстровані у хронологічному порядку

-           Вносяться всі дані щодо обвинувачених за справою

-          Заповнюються всі реквізити на обліково-статистичних картках

-               Алфавітний показчик в суді прошито,пронумеровано та скріплено гербовою печаткою та підписом голови  суду.

-          На обвинувальний акт щодо декількох осіб обліково-статистична картка заводиться у відповідній кількості примірників під одним номером, які після роздрукування    скріплюється.

    Дата фактичного надходження  матеріалів кримінального провадження до суду відповідає даті заведення обліково-статичної картки та даті реєстрації її у журналі вхідної кореспонденції.

     По нерозглянутих справах на кінець 2012 року картки вилучені і переставлені до картотеки 2013 року. У картотеку минулого року замість вилучених обліково-статистичних карток вкладаються картки-замінники, у яких проставлені номери за картотекою минулого року, зроблені написи про перенесення обліко-статистичної картки в картотеку наступного року із зазначенням нового номера.

     Фактична кількість матеріалів кримінального провадження, що знаходились в провадженні суду, у звітах відображена вірно.

     Обліково-статистичні картки матеріалів кримінального провадження ведуться охайно із своєчасним заповненням передбачених формою реквізитів.

     Клопотання слідчого, прокурора та інших осіб, скарги на їх рішення, дії чи бездіяльність реєструється в обліково- статистичній картці на клопотання, скаргу, заяву та алфавітному показчику матеріалів кримінального провадження /відповідно до інструкції до п. 3.2.4/

     В  2013 році в провадженні суду перебувало 204 справ даної категорії з яких   всі  розглянуті.

Обвинувальний акт,клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру, клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру, клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності реєструються в обліково-статистичній картці на матеріали кримінального провадження та в алфавітному показчику матеріалів кримінальних проваджень. До алфавітного показчика матеріалів кримінальних проваджень вносяться дані щодо кожного обвинуваченого, підсуднього, неосудного та особи, стосовно якої потерпілим заявлено вимогу про притягнення до кримінальної відповідальності в порядку приватного обвинувачення, із заначенням повних прізвища, імені та по батькові /відповідно до п 3.2.1 Інструкції/.

     Облік цивільних справ. адміністративних справ та відображення їх у звіті за формами № 2ц  2а. Облік цивільних справ у суді здійснюється відповідно до Інструкції.

     Цивільна справа, позовна  заява, скарга окремого провадження, заява що виникає з адміністративно-правових відносин, реєструється в день надходження до суду.

     Алфавітний покажчик цивільних справ пронумеровано. Прошито скріплено гербовою печаткою та підписом голови суду.

    В 2013 році  в провадженні суду перебувало:

905 справ позовного провадження з яких закінчено провадженням 827 в залишку 78 справ

 71 справа  Окремого провадження з яких розглянуто 69 в залишку 2

Видано судових наказів 65

     Журнал обліку подань заяв клопотань у порядку виконання судових рішень у цивільних справах пронумеровано, прошито скріплено печаткою та підписом голови суду.

    Дата фактичного надходження справи до суду відповідає даті заведення обліково-статистичних карток та даті реєстрації її у журналі вхідної кореспонденції.

    Фактична кількість цивільних справ що знаходилась в провадженні суду, у звіті відображена вірно.

    При реєстрації та перереєстрації цивільних справ недоліків не виявлено. Хронологія надходження справ не порушена.

     Заяви у справах окремого провадження реєструються в обліково-статистичних картках на цивільну справу /окреме провадження за індексом 2о

    Адміністративні справи позовні заяви що розглядаються в порядку адміністративного судочинства реєструються у відповідній обліково-статистичній картці за індексом 2а

     Протягом 2013 року в провадженні суду перебувало 80 справ, розглянуто 73 в залишку  7 справ.

     Обліково-статистичні картки залежно від форми зберігаються в різних картотеках на справи наказного провадження на справи окремого провадження на справи адміністративної юрисдикції. Картотеки ведуться належним  чином, перереєстрація обліково-статистичних карток. Хронологія реєстрації не порушена, своєчасно заповнюються необхідні реквізити.

    Облік справ про  адміністративне правопорушення та відображення їх у звіті за формою 3

    Справа про адміністративне правопорушення реєструється в обліково-статистичній картці на справу про адміністративне правопорушення за індексом 3 та в алфавітному показчику справ про адміністративні правопорушення.

     Афавітний показчик справ про адміністративні правопорушення ведеться належним чином. Прошитий пронумерований скріплений печаткою та підписом голови суду.

     Протягом 2013 року до Баришівського районного суду надійшло 870 справ з яких 853 розглянуто, повернуто  на доопрацювання 16 справ,  в залишку – 1 справа.

     Обліково-статистичні картки на справу про адміністративні правопорушення ведеться в окремій картотеці, заповнюються всі необхідні реквізити.

     При реєстрації та перереєстрації справ про адміністративне правопорушення недоліків не виявлено. Хронологія надходження справ не порушена.

 

     Матеріально технічне забезпечення діяльності суду

     Загальний стан приміщень Баришівського районного суду, облаштування залів судових засідань, кабінетів суддів та працівників апарат у, канцелярії, допоміжних приміщень, є достатнім для здійснення ними своїх повноважень.

     Приміщення Баришівського районного суду займає два поверхи. На першому поверсі районного суду розміщені канцелярія суду, робочі кабінети керівника апарату,  головного спеціаліста, судового розпорядника.

     Для забезпечення участі в розгляді судових справ осіб з вадами обладнаний зал судових засідань на першому поверсі суду. Вхід в приміщення для таких осіб обладнаний пандусом. На першому поверсі також обладнані  камери схову для речей громадян.

    Для забезпечення доставки до приміщення районного суду конвойною службою осіб, що знаходяться під вартою в районному суді обладнаний окремий під»їзд та вхід до приміщення суду.

     На території суду  обладнана конвойна кімната для тримання осіб. Що перебувають під вартою окремо для чоловіків та жінок, двері металеві обладнані спеціальними замками. А також обладнана кімната для конвою. Встановлений телефонний зв»язок.

     На другому поверсі районного суду обладнані 1 зал судових засідань  для відправлення правосуддя. Кабінети та  приймальні голови суду. заступника та кабінеті суддів.

 Для забезпечення проведення відео конференції в районному суді обладнаний відеоконференцзал де встановлена відеоапаратура.

     Для зберігання закінчених справ на першому поверсі районного суду розміщений архів. Який обладнаний металевими стелажами.

Всі вікна на першому поверсі загратовані вхідні двері металеві.

 В суді наявна мережа до якою підключені всі наявні комп»ютери засоби фіксації судового процесу.

Всі зали судових засідань та відеоконференцзалу встановлені знаки судової влади.

Серед технічної документації суду на право використання приміщення суду містяться правовстановлюючі документи  на приміщення про реєстрацію в бюро технічної інвентаризації. Наявна технічна документація на приміщення інвентарна справа технічний паспорт на будівлю.

    Всі зали судових засідань оснащені необхідними технічними системами.

Місця очікування та допоміжні служби, наявність місця для відпочинку /сидіння/ відвідувачів знаходяться у доступному і зручному для громадян місці.

Забезпечення безпеки суддів.

 В суді загальної юрисдикції робота по забезпеченню безпеки суддів повинна виконуватись на основі положень, закріплених в наказі Державної судової адміністрації України 3 217 від 02.06.2003 року Про заходи щодо забезпечення безпеки діяльності судів загальної юрисдикції та територіальних управлінь державної судової адміністрації.

     В Баришівському районному суді приміщення суду охороняється цілодобово спецпідрозділом  судової міліції. Встановлена тривожна кнопка та наявні чотири брилки. Встановлені  камери відео спостереження  по периметру суду.  Підтримується в належному стані пожежна безпека. Приміщення суду обладнано пожежними щитами та вогнегасниками. 

Проведення занять по навчанню з апаратом суду

   Графіки проведення навчання та плани навчання складаються і затверджуються   на півріччя.

     Відповідальною особою за проведення навчання у поточному 2013 році є керівник апарату суду Живиця І.М.

     Робота архіву суду

   В Баришівському районному суді Київської області організація архівної справи здійснюється відповідно до Інструкції з діловодства   в місцевому загальному суді, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України № 68 від 27.06.2006 зі  змінами та доповненнями, Інструкції про порядок передання до архіву місцевого та апеляційного суду, зберігання в ньому. Відбору та передання до державних архівних установ та архівних відділів міських рад судових справ та управлінської документації суду, затвердженої наказом ДСА України № 168 від 15.12.2011, Переліку типових документів, що створюються під час діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 № 575/5, який набув чинності з 01.01.2013 року, Переліку судових справ, що утворюються в діяльності суду, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України № 2 від 06.01.2006 зареєстрованого у Міністерстві юстиції України № 51/11925 від 20.01.2006 Правил роботи архівних підрозділів органів державної влади. Місцевого самоврядування, підприємств. Установ і організацій, затверджених наказом Державного комітету архівів України № 16 від 16.03.2001, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08.05.2001 за № 407/5598.

     Відповідальним за організацію роботи архіву районного суду є архіваріус суду Кисіль А.М.

    В Баришівському районному суді Київської області створена та функціонує експертна комісія суду, яка затверджена наказом голови суду. Головою комісії є заступник голови суду Коваленко К.В.. секретар комісії – Фіалова Л.О.,, члени комісії -  старший секретар суду  Шестопал Т.М., керівник апарату  Живиця І.М, секретар судового засідання Ющенко Л.А., архіваріус Кисіль А.М., завідувач Державного архіву Баришівської РДА  Візир С.П.

     Метою постійно діючої експертної комісії  суду є добір судових справ та документів діяльності суду для постійного зберігання справ у архіві.

     В суді розроблено та затверджено наказом керівника апарату суду Положення про архівний підрозділ.

     Закінчені судові справи, наряди, журнали, картотеки після закінчення календарного року зв»язуються у пачки та передаються до архіву суду із зазначенням строків зберігання та з присвоєнням кожній справі архівного номеру. Передавання до архіву справ та документів проводиться за актами, затвердженими головою суду, у яких вказується дата передавання, їх кількість, номери справи.

     Всі справи, наряди, матеріали та інші документи належним чином оформлені та підготовлені секретарем суду. В судових справах підшиті та пронумеровані долучені до справи документи та складені описи справ. Судові справи, що передані до архіву суду, засвідчені підписом судді, який розглядав справу або головою суду, вказується терміни зберігання справ в архіві.

     Строк зберігання судових справ та справ загального діловодства визначається відповідно до Переліку судових справ і документів, що утворюються в діяльності суду, із зазначенням строків зберігання, затвердженим наказом ДСА України № 22 від 11.02.2010, або установлюється ЕК суду з урахуванням наукової і практичної цінності документа. У закінчених справах загального діловодства, що передані на зберігання до архіву суду, пронумеровані всі аркуші, зроблені засвідчу вальні написи. На обкладинках справ вказано найменування суду, дата її початку і закінчення, термін зберігання.

     Відповідно до Інструкції підготовлені та оформлені судові справи та інші документи суду передаються канцелярією суду  до архіву щороку за графіком до 1 квітня.

     Для належного зберігання судових справ і документів та створення сприятливих умов для роботи архіву Баришівського районного суду Київської області побудовано  окреме приміщення. Архів відкривається і зачиняється в присутності архіваріуса.