flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС роз’яснив різницю між суброгацією та регресом

26 березня 2019, 17:51

ВС роз’яснив різницю між суброгацією та регресом

Страхова компанія звернулась до суду з позовом до особи про відшкодування майнової шкоди в порядку регресу.

Відповідно до обставин справи відповідач є винним у настанні дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої пошкоджено автомобіль, який було застраховано відповідно до договору страхування наземного транспорту

Страхова компанія перерахувала на рахунок, визначений страхувальником, страхове відшкодування в розмірі 10 000 грн. Оскільки відповідачем у позасудовому порядку фактично виплачене страхове відшкодування компенсовано не було, страхова компанія просила суд стягнути з нього кошти - 10 000 грн у порядку регресу в рахунок відшкодування майнової шкоди.

Суди першої та апеляційної інстанцій дійшли висновку про правомірність заявлених позивачем вимог. Рішення судів мотивовано тим, що у зв'язку з виплатою страхового відшкодування страхувальнику, позивач набув право регресу до винної у ДТП особи.

Верховний Суд дійшов висновку про необхідність зміни рішень судів в частині мотивів задоволення позову.

Суд касаційної інстанції зазначив, що суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про наявність порушеного права позивача, що стало підставою для звернення з відповідним позовом до суду.

Проте, ВС звернув увагу на те, що судами неправильно визначено характер спірних правовідносин, не розмежовано поняття «регрес» та «суброгація», що призвело до помилкових висновків про правомірність відшкодування відповідачем страховику майнової шкоди саме у порядку регресу.

Суд зазначив, що відповідно до норм статті 993 Цивільного кодексу України (ЦК) та статті 27 Закону України «Про страхування», до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Такий перехід права вимоги від страхувальника (вигодонабувача) до страховика називається суброгацією.

Під час суброгації нового зобов'язання із відшкодування збитків не виникає, відбувається заміна кредитора: потерпілий, яким є страхувальник або вигодонабувач, передає страховику своє право вимоги до особи, відповідальної за спричинення шкоди.

А регрес - це право особи, яка здійснила відшкодування шкоди, заподіяної не її діями, звернутися з вимогою про повернення виплаченого до боржника, з вини якого заподіяно шкоду. Регрес характеризується тим, що правовідношення, за яким особа здійснила відшкодування, припинилося, у зв'язку з чим виникло нове правовідношення, пов'язане саме з регресною вимогою.

Суброгація допускається у договорах майнового страхування, правовою підставою її застосування є стаття 993 ЦК України та стаття 27 Закону України «Про страхування». Право регресу регулюється частиною першою статті 1191 ЦК України.

Тому ВС дійшов висновку, що правовідносини, які виникли між сторонами у цій справі, є суброгацією, а судові рішення підлягають зміні із зазначенням, що сума страхового відшкодування у розмірі 10 000 грн стягується з відповідача в порядку суброгації (постанова від 30.01.2019 у справі № 755/9320/15-ц).