flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-служба Баришівського районного суду Київської області щодо сюжету який був показаний на каналі 1+1 в програмі «ТСН тиждень» від 23.12.2018 року

03 січня 2019, 18:39

Прес-служба Баришівського районного суду Київської області щодо сюжету який був показаний на каналі 1+1 в програмі «ТСН тиждень» від 23.12.2018 року зазначає наступне.

23.12.2018 року в одному з сюжетів програми «ТСН тиждень» за участі представників Національної Поліції було висвітлено сюжет про подію, що сталась 18.12.2018 року поблизу поста патрульної поліції, що на 76 кілометрі автодороги Київ-Харків (поблизу м. Березань, Київської області)

В даному сюжеті було висловлено сумніви в законності обрання запобіжного заходу по відношенню до осіб які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, про яке йшла мова в сюжеті.

З огляду на вказане Баришівський районний суд Київської області зазначає наступне. Рішення про обрання запобіжного заходу приймаються виключно судом та виключно на підставі наданих доказів. При цьому відповідно до ст.177 КПК України на сторону обвинувачення покладається доведення ризиків передбачених в ч.1 даної статті, які і є підставами для обрання запобіжного заходу.  

Крім того відповідно до ст.194 КПК України обвинувачення повинно довести суду , не тільки наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, але і недостатність застосування більш м'яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Тому в кожному окремому випадку при винесені відповідного рішення суд повинен аналізувати як ризики так і можливість застосування більш м’яких запобіжних заходів, оскільки тримання під вартою є найсуворішим запобіжним заходом.

Дані норми і принципи реалізовані не лише в українському законодавстві, вони реалізовані також і в установленій практиці Європейського суду з прав людини.

Суд зазначає, що даючи оцінку рішенням суду почувши лише доводи сторони обвинувачення, які в багатьох моментах є неправдивими та спекулятивними, не поцікавившись думкою суду та сторони захисту працівники  медіа грубо порушили принцип зваженості та правдивості викладеної інформації.

Насамкінець не вперше представники засобів масової інформації подають новини щодо судових рішень заздалегідь однобоко, в той час коли їх коментування потребує зваженого і змістовно-правильного підходу, адже їх правильне розуміння важливе для всіх осіб, які можуть стикнутися з такими правовідносинами.