flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Визначено порядок електронної інформаційної взаємодії між ДСА та Мін'юстом

01 серпня 2022, 09:27

Визначено порядок електронної інформаційної взаємодії між ДСА та Мін'юстом

Наказом від 18 липня 2022 року № 238/2975/5 затверджено Порядок електронної інформаційної взаємодії між Державною судовою адміністрацією України та Міністерством юстиції України.

Документ набрав чинності з дня його підписання.

Порядок визначає механізм електронної інформаційної взаємодії між Державною судовою адміністрацією України та Міністерством юстиції України (далі - суб'єкти інформаційних відносин) під час обміну інформацією для забезпечення належного інформаційного наповнення Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту, а також забезпечення оперативного отримання суддями з цього реєстру інформації, необхідної для здійснення ними повноважень.

Суб'єктами, які забезпечують електронну інформаційну взаємодію, відповідно до цього Порядку є:

1) державне підприємство "Інформаційні судові системи" (далі - ДП "ІСС");

2) державне підприємство "Національні інформаційні системи" (далі - ДП "НАІС").

Під час електронної інформаційної взаємодії відповідно до цього Порядку використовуються інформаційні системи Державної судової адміністрації України та Єдиний реєстр засуджених та осіб, узятих під варту (далі - інформаційні системи суб'єктів інформаційних відносин).

Суб'єкти інформаційних відносин відповідно до їх повноважень, визначених законодавством, спільно встановлюють перелік відомостей, структуру та формат інформаційних файлів, що передаються та приймаються в порядку електронної інформаційної взаємодії, процедури взаємодії інформаційних систем, форми журналів обліку інформаційних файлів обміну, а також визначають відповідальні структурні підрозділи суб'єктів інформаційних відносин та згідно з цим Порядком приймають рішення, які оформлюють окремими договорами про інформаційну взаємодію.

При автоматизованому обміні інформацією відповідно до цього Порядку суб'єкти інформаційних відносин упроваджують організаційно-технічні заходи, які забезпечують захист інформації, що передається, з урахуванням ступеня обмеження доступу до неї та відповідно до законодавства у сфері захисту інформації.

Для захисту інформації використовуються засоби захисту інформації, які мають сертифікат відповідності або позитивний експертний висновок за результатами державної експертизи у сфері технічного та/або криптографічного захисту інформації.

ДП "ІСС" забезпечує своєчасну передачу до Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту, електронних примірників судових рішень, які набрали законної сили (у тому числі з відміткою, установленою судом, про те, що судове рішення містить у резолютивній частині рішення щодо внесення інформації про обвинуваченого до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи), разом з відомостями, які відповідно до частини першої статті 7 Закону "Про доступ до судових рішень" не підлягають розголошенню в текстах судових рішень, необхідних Міністерству юстиції виключно для забезпечення здійснення органами та установами Державної кримінально-виконавчої служби України своїх повноважень у сфері виконання покарань.

Для наповнення Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту, судовими рішеннями, ухваленими до запровадження електронної інформаційної взаємодії, зазначеної у пункті 6 затвердженого Порядку, Міністерство юстиції України надсилає до ДП "ІСС" письмові звернення щодо необхідності передачі електронних примірників судових рішень, які набрали законної сили, згідно з переліком. У цих письмових зверненнях можуть вказуватися й інші необхідні для ДП "ІСС" додаткові відомості (назва суду, єдиний унікальний номер судової справи тощо).

У відповідь на такі письмові звернення ДП "ІСС" забезпечує передачу до Міністерства юстиції на оптичних носіях наявні електронні примірники судових рішень, які набрали законної сили, для подальшого їх внесення до Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту.

Зазначений порядок взаємодії здійснюється між ДП "ІСС" і Міністерством юстиції до моменту забезпечення технічної можливості передачі таких даних із використанням інформаційних систем суб'єктів інформаційних відносин, про що укладається відповідний договір.

Інформація, що передається, обробляється з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних та використовується суб'єктами інформаційних відносин виключно з метою реалізації ними своїх функцій та повноважень, передбачених законодавством, і не може бути передана третій стороні, якщо інше не передбачено законом.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН